Otázky a odpovědi

Jak poznám že trpím alergií (nesnášenlivostí) na mléko nebo nějakou jeho složku?

Je to v podstatatě jednoduché - po konzumaci mléčných výrobků, či potravin které obsahují mléčnou složku se dostaví zdravotní problémy. Většinou se soustředí do oblasti zažívání a to ve velmi krátké době po konzumaci.

Jedná se zejména o:

  • bolest břicha
  • zvuky v žaludku a trávicím traktu
  • nafouklé břicho
  • břicho citlivé na tlak
  • pálení žáhy
  • říhání
  • tlak v žaludku
  • zvracení
  • nadýmání
  • průjem či zácpa
  • střevní bolesti

U malých dětí se jedná hlavně o atopický ekzém a chronické alergické záněty trávicího traktu.

U mě osobně se během cca deseti minut dostaví pocit napětí a tlaku v břiše. Následují křeče v žaludku, říhání, bodavá bolest jakoby ve spojení žaludek - přívodní trubice. Pocit tlaku se rozšíří i do oblasti hltanu a v tom okamžiku musí obsah žaludku ven.

Při méně bouřlivé reakci a dlouhodobém požívání mléčných výrobku se mohou projevit i dlouhobější a vedlejší účinky. Například suché sliznice, , mastná nebo suchá pleť a vlasy, bolesti hlavy/migréna, poruchy stravování, bolesti krku, nepříjemná pachuť a zápach z úst.

Jde nějak určit na jakou konkrétní složku z mléka jsem "alergický"?

V podstatě jsou dvě možnosti - samostudium či návštěva odborného lékaře. Alergolog na základě krevních testů poměrně spolehlivě určí jaké látka je problémová. Bohužel prvotní určení mléka jako alergenu je na vás, a mnohdy musíte lékaři výsledky svého pozorování doslova vnutit.

Co se týká samostudia je zde jednoduchá pomůcka. Laktóza se při výrobě tvrdého sýra štěpí a její obsah je tedy ve výsledném produktu minimální. Stejně tak dnes už na trhu existují bezlaktózová mléka - pokud tedy při konzumaci těchto nemáte problémy a mléko vás odešle na WC rychlostí blesku má problém jméno laktóza.

Pokud nedokážete bez potíží zkonzumovat ani tvrdý sýr či bezLKT mléko problém bude v kaseinu či mléčné bílkovině.

Definici jednotlivých složek najdete v naší sekci Mléko - problémové látky