Otázky a odpovědi
Jak poznám že trpím alergií (nesnášenlivostí) na mléko nebo nějakou jeho složku?
Je to v podstatatě jednoduché - po konzumaci mléčných výrobků, či potravin které obsahují mléčnou složku se dostaví zdravotní problémy. Většinou se soustředí do oblasti zažívání a to ve velmi krátké době po konzumaci.
Jedná se zejména o:
- bolest břicha
- zvuky v žaludku a trávicím traktu
- nafouklé břicho
- břicho citlivé na tlak
- pálení žáhy
- říhání
- tlak v žaludku
- zvracení
- nadýmání
- průjem či zácpa
- střevní bolesti
U malých dětí se jedná hlavně o atopický ekzém a chronické alergické záněty trávicího traktu.
U mě osobně se během cca deseti minut dostaví pocit napětí a tlaku v břiše. Následují křeče v žaludku, říhání, bodavá bolest jakoby ve spojení žaludek - přívodní trubice. Pocit tlaku se rozšíří i do oblasti hltanu a v tom okamžiku musí obsah žaludku ven.
Při méně bouřlivé reakci a dlouhodobém požívání mléčných výrobku se mohou projevit i dlouhobější a vedlejší účinky. Například suché sliznice, , mastná nebo suchá pleť a vlasy, bolesti hlavy/migréna, poruchy stravování, bolesti krku, nepříjemná pachuť a zápach z úst.
Jde nějak určit na jakou konkrétní složku z mléka jsem "alergický"?
V podstatě jsou dvě možnosti - samostudium či návštěva odborného lékaře. Alergolog na základě krevních testů poměrně spolehlivě určí jaké látka je problémová. Bohužel prvotní určení mléka jako alergenu je na vás, a mnohdy musíte lékaři výsledky svého pozorování doslova vnutit.
Co se týká samostudia je zde jednoduchá pomůcka. Laktóza se při výrobě tvrdého sýra štěpí a její obsah je tedy ve výsledném produktu minimální. Stejně tak dnes už na trhu existují bezlaktózová mléka - pokud tedy při konzumaci těchto nemáte problémy a mléko vás odešle na WC rychlostí blesku má problém jméno laktóza.
Pokud nedokážete bez potíží zkonzumovat ani tvrdý sýr či bezLKT mléko problém bude v kaseinu či mléčné bílkovině.
Definici jednotlivých složek najdete v naší sekci Mléko - problémové látky