Zajímavosti

Pravda o mléčném průmyslu v 5 minutách

Mléko nejen že lidskému organismu nepomáhá, ale navíc je výsledkem zvráceného procesu znásilňování a odebírání mláďat. Více ve videu...

Mýty a pověry: mléko je to nejlepší pro vaše kosti

Pro zdraví vaší kostry je mnohem důležitější stav vašeho střeva, než kolik vypijete mléka. Další zajímavé souvislosti odhaluje respektovaná specialistka na zdravou výživu Margit Slimáková, která o dobrém stravování publikuje na www.margit.cz


Víte jak vám mléko může škodit?


Dopřáváte svému dítěti tvarohy a jogurty? Dohlížíte, aby každý den vypilo aspoň sklenici mléka? A víte, že mu možná škodíte? Celý problém se jmenuje intolerance laktózy a alergie na mléčné bílkoviny. Obojího je v mléku dost a dost.

Dítě potřebuje pro svůj růst spoustu vápníku, a tedy spoustu mléka. Takovou univerzální radu vám řekne většina lékařů. Když se jí začnete řídit, prcek najednou přestane prospívat. Začnou ho trápit ekzémy, alergie nebo astma. Ale jak by za to mohlo mléko? To je přece zdravé, ne?

Mateřské mléko je nedocenitelným zdrojem živin, minerálů a imunity. Ale pak je tu mléko kravské. Kravské mléko není svým složením vhodné pro lidský organismus, je ideální pro tele. Dítě na rozdíl od telete nepotřebuje nabrat desítky kil během pár měsíců. Člověk, natož dítě, zkrátka není tele.

Navíc trávicí ústrojí lidského organismu nepočítá s tím, že by se po cca dvou letech věku mělo vypořádávat s mlékem mateřským, natož kravským. Některým lidem prostě mléko a mléčné produkty nedělají dobře. Proč?

Intolerance laktózy

Laktóza je mléčný cukr (sacharid), který lidské tělo do cca dvou let věku rozkládá pomocí enzymu zvanému laktáza. Po dvou letech života příroda předpokládá přechod na jinou stravu, než je mateřské mléko, a produkci laktázy výrazně snižuje. S mlékem jako stravou tělo v dospělosti prostě nepočítá. My ho však považujeme za zdravé, a tak ho tělu dodáváme dál. A jak tedy zareaguje na půllitr kravského mléka?

Nestrávená/nerozložená laktóza se dostane do tlustého střeva, kde ji bakterie přemění na oxid uhličitý, vodík a vodu. To je kombinace, jejíž následkem je křečovitá bolest břicha, průjem a plynatost. To vše kvůli mléku nebo mléčným výrobkům.

To, jak bude tělo na mléko reagovat, je hodně individuální. Zhruba 6 až 12 % světové populace má kvůli nedostatku laktázy velké problémy s mlékem. U některých etnik je to dokonce až 80 %. Při lehkém postižení lze určité množství mléčných výrobků konzumovat.

Nejspolehlivější léčbou je tzv. bezlaktózová dieta. Tedy naprosté vyřazení potravin obsahujících mléčný cukr. To je ale problém. Pro potravinářský průmysl je totiž laktóza levné a tedy vysoce používané plnidlo: najdete ji v párcích, bramborových lupíncích a mnoha dalších potravinách, kde by podle selského rozumu neměla být. Musíte proto velice pozorně číst etikety. A to při každém nákupu, protože výrobci své receptury často mění.

Enzym laktáza je dnes dostupný i v tabletách. Umožňuje vyhnout se potížím s mlékem a mléčnými výrobky. Je ovšem obtížné jej použít ve správném množství a správném předstihu před konzumací.

Alergie na mléčné bílkoviny

Určitě znáte alergii na pyl, peří nebo prach. Potravinová alergie je podobná, tělo přecitlivěle reaguje na různé složky potravin. U mléka to jsou mléčné bílkoviny. Z 35 gramů bílkovin v jednom litru mléka je část v syrovátce (20 %) a zbytek v kaseinu (80 %). Ten je třeba hlavní složkou tvarohu.

A jako je v mléku velké množství druhů bílkovin, stejně tak je rozmanitá i škála reakcí alergiků. Většina z nich (75 %) je navíc citlivá na několik proteinů najednou. Komplikované je i určení minimální dávky kravského mléka, která spustí alergickou reakci. Pro některé jedince je rizikové i nepatrné množství (pouhé miligramy).

Zda máte alergii na mléčné bílkoviny, lze zjistit pomocí krevních testů na IgE (imonoglobulin E - typ imunitních protilátek organismu). Ovšem ne vždy jsou testy průkazné, a to zvlášť u malých dětí. Jejich imunitní systém se totiž stále vyvíjí a IgE je jeden z ukazatelů práce imunitního systému. Spolehlivější cestou je pozorně sledovat reakce organismu na jídelníček. U malých dětí se jedná hlavně o atopický ekzém a chronické alergické záněty trávicího traktu.

Jak poznáte, že je problém?

V podstatě jsou dvě možnosti - samostudium či návštěva odborného lékaře. Alergolog podle krevních testů zkusí určit, jaká látka je problémová. Bohužel ale prvotní určení mléka jako alergenu je na vás. Často musíte lékaři výsledky svého pozorování doslova vnutit.

Co se týká samostudia, můžete využít jednoduchou pomůcku. Laktóza se při výrobě tvrdého sýra štěpí a její obsah je tedy ve výsledném produktu minimální. Stejně tak dnes už na trhu existují bezlaktózová mléka. Pokud tedy při konzumaci tvrdých sýrů či bezlaktózových mlék nemáte problémy a klasické mléko vás odešle na WC rychlostí blesku, problém má jméno - laktóza.

Jestliže nedokážete bez potíží zkonzumovat ani tvrdý sýr či bezlaktózové mléko, problém bude v kaseinu či mléčné bílkovině.

Další možností jsou domácí testy potravinové intolerance. Sledují celkem 59 nejčastějších problémových potravin. V případě mléka test sleduje reakce na kaseinovou bílkovinu. Na rozdíl od klinických testů vyhodnocuje hladiny IgG a je tedy spíše odrazem intolerance než alergie.

Co s tím?

Nejspolehlivější léčbou je vynechat z jídelníčku mléko a mléčné produkty. Tak je to jednoduché.
A co vápník? Opravdu je mléko jeho nenahraditelným zdrojem, jak tvrdí většina lékařů? Kdyby bylo, tak by většina býložravců trpěla řídnutím kostí. Kolik kravského mléka by musel vypít slon, jehož kostra váží 700 kg? V mléce je cca 110 mg vápníku na 100 g. Tedy obdobně jako v brokolici nebo dvakrát méně než v květáku (205 mg na 100 g). Vápník lze tedy získat i zdravější cestou, než je mléko.

Nepropadejte tedy panice - vynecháním mléka a mléčných produktů z jídelníčku o mnoho nepřijdete, spíše naopak.

Napsáno a publikováno pro www.maminator.cz


Léky na "nasnášenlivost mléka" a intoleranci lakózy

Na jídelníček s úplným vyloučením mléčných výrobků se dá zvyknout, problémem je však stravování v restauracích, na návštěvách a podobně. Otázka, zda existuje "nějaký prášek" určitě napadla každého z nás.

Je potřeba si říci, že žádný všemocný a zázračný prášek není. Existují přípravky, které mohou působit s rozdílným účinkem, který závisí na míře vaší alergie/intolerance.

Alergie na mléčné bílkoviny

Od lékaře se můžete dočkat přípravku Nalcrom. Ten působí jako antihistaminikum a zároveň je však stabilisátorem bazální membrány žírných buněk. Co to znamená? Žírné buňky jsou usazeny na našich sliznicích dýchací cesty, zažívací trakt, jejich podrážděním se z nich uvolní do organismu látky, které způsobují alergickou reakci. Blokováním těchto buňek dosahuje Nalcrom svého účinku. Jak ve vidět, je tento přípravek účinný v případě alergií, pokud váš organismus neumí štěpit laktózu moc vám nepomůže.

Intolerance laktózy

Na trhu jsou ovšem přípravky, které obsahují látku, která vašemu organismu v tomto případě chybí - enzym laktáza. Jejím umělým dodáváním by se měli obtíže zmírnit. Jestli "pouze" neštěpíte laktózu vyzkoušejte užívat enzym laktáza v tabletách. Tyto přípravky jsou běžne dostupné ať už na internetu či v lékarnách. Ať už od společnosti Solgar nebo Laktazan. Další variantou jsou přípravky s nulovým či minimálním objemem laktózy.

 


Průkaz, tedy kartička potravinové alergie na cesty do zahraničí


Jak jsem již psal mléčný autismus mě trochu omezuje co se týče kulinářských zážitků v neznámých restauracích. V ČR se ještě nějak domluvím... Ale co když pojedu třeba do Německa, Dánska nebo dokonce Indie?

Protože neovládám ani jeden jazyk, kterým se mluví v uvedených zemích hledal jsem možnost jak si uchránit zdraví. Narazil jsem na stránku www.allergytranslation.com, která poskytuje zajímavou službu. Vaše potravinové alergie dokáže přeložit do 29 jazyků a vytisknout na přehlednou kartičku. Ta v daném jazyce objasňuje jednu z evidovaných 175 alergií či 11 diet.

Takže cestujte bez obav a zbavte se mléčného autismu :-)


Které z celebrit trpí nesnášenlivostí mléka?


Intolerancí laktózy trpí i řada hvězdiček a slavných osobností. Ke svým, někdy hodně podivným vrtochům, si tedy přidávají i omezení ve stravování které si může "dovolit" každý z nás.

Mezi ty nejslavnější a v ČR známé patří například kráska Halle Berry, herečka která se proslavila mimo jiné rolí agentky Jinx v jednom dílu série dobrodružství Jamese Bonda.


Že s mlékem nemusíme přijít o humor dokazuje komik Jerry Seinfeld, který měl vlastní TV show i seriál. Ten běžel i v českých televizích.

Ušetřeni nezůstanou ani idolové ženských srdcí. Například pirátská hvězda z karibiku Orlando Bloom si taky po ránu cereálie s mlékem či jogurtem nedá.

A můžete být hrdina největšího kalibru a stejně vás příroda dostane, tedy i Hayden Panettiere. Ta si v seriálu Heroes dokáže vyléčit jakékoliv zranění, ale její představitelka je na tom hůře. Aspoň co se mléka týče.

Dnes už profesionální celebrita Victoria Beckham je v poslední době kritizována za svou doslova vyhublou postavu. Jedným z možných důvodů může být i intolerance na laktózu, kterou trpí. I když v jejím případě bude mít asi dosti možností jak mléko nahradit.

Další kráska, zdálo by se bez jediného kazu, Jessica Alba si bude muset odpustit večerní hrátky s šlehačkovým sprejem...

Takže nejsme v tom jediní, a to že nemůžeme mléko nás nezastaví :-)


Kasein v potravinových obalech

Byl dokumentován případ alergické reakce po konzumaci masa z lososa. Důvodem byl mimo jiné i obsah kaseinu v obalu. Takže si nejen musíme dávat pozor na to co jíme, a číst složení každé potraviny. Teď si musíme ještě koukat v čem je zabalena i tak mléčně nezávadná věc jako je maso z lososa!

Odborné pojednání o této donebe volající praxi najdete na serveru Agronavigator.