Mléko - jed, nebo lék?
Většina lékařů tvrdí, že pití kravského mléko je prospěšné. I proto ho najdete skoro v každém zdravém jídelníčku. Mléko je také to nejlepší pro vaše kosti... Opravdu? Jak to ale ladí s tím, že mnozí z nás nemohou strávit potraviny s laktózou? Co dělat, když je pro vás mléko spíše příčinou než řešením zdravotních problémů?
Bezlaktozy.cz našlo odpovědi na podobné otázky za vás. Dozvíte se jak lidské tělo reaguje na mléčné produkty, v čem se liší intolerance oproti alergii nebo zda existuje léčba. Možná vás překvapíme tvrzením, že jste vlastně vyhráli ve sportce a život bez mléka pomůže vašemu zdraví.
Zatímco si ostatní pomalu otravují svůj organismus laktózou, kaseinem a mléčnou bílkovinou a přiklápí víko na své virtuální rakvi vy jste v bezpečí.
Bez mléka se totiž žije zdravěji.
Mléko - problémové látky
Všechny tři alergenní složky překvapí použitím na netradičních místech. Laktóza se například používá jako plnivo v farmaceutickém průmyslu.
Alergie vs intolerance
Možné zdravotní nesnáze konzumace mléčných výrobků lze prakticky rozdělit na dva druhy.
- intoleranci laktózy
- potravinová alergie na mléko a jeho složky
Intolerance laktózy
Podstatou je nedostatek enzymu laktázy, enzymu nutného k trávení, k hyrolýze mléčného disacharidu laktózy na monosacharidy galaktózu a glukózu.
Potravinová alergie
Potravinová alergie se v podstatě neliší od ostatních, jako je třeby pylová. Jedná se o přecitlivělost organismu a následou nepřiměřenou reakci vůči alergenům.
Diagnostikujte se
Mám jí?
Lze potravinovou přecitlivělost diagnostikovat? Jaká je výpovědní hodnota lékařských testů?
Léčba
V současné době neumíme potravinovou přecitlivělost léčit, lze jí pouze předcházet. Jedinou spolehlivou možností, jak předejít alergické reakci, je vyloučení rizikové potraviny z jídelníčku. A jak na to?
Prevence
Může bý prevencí před vznikem potravinové alergie na mléko kojení mlékem mateřským?
Otázky a odpovědi
Jak poznám že trpím alergií (nesnášenlivostí) na mléko nebo nějakou jeho složku?
Je to v podstatatě jednoduché - po konzumaci mléčných výrobků, či potravin které obsahují mléčnou složku se dostaví zdravotní problémy. Většinou se soustředí do oblasti zažívání a to ve velmi krátké době po konzumaci.
Jde nějak určit na jakou konkrétní složku z mléka jsem "alergický"?
V podstatě jsou dvě možnosti - samostudium či návštěva odborného lékaře. Alergolog na základě krevních testů poměrně spolehlivě určí jaké látka je problémová. Samostudium ovšem přináší spolehlivější výsledky.